Enamik meist on kuulnud gluteenist – nisuvalgust –, mis võib organismi mitmeti kahjustada, sealhulgas põhjustada eluohtlikku haigust tsöliaakiat. Et oma tervist kaitsta, kulutatakse gluteenivaba dieedi pidamiseks palju raha. Aga mis siis, kui meil on tegelik põhjus kahe silma vahele jäänud?
Raamatus „Vastuolulised taimed” väidab kardioloog ja südamekirurg Steven Gundry, et gluteen on vaid üks paljudest kahjulikest taimevalkudest, mille üldnimetus on lektiinid. Lektiine ei leidu ainuüksi teraviljas, vaid ka paljudes gluteenivabades toiduainetes, mida üldiselt peetakse tervislikuks: puu- ja köögiviljades, pähklites, ubades ja piimatoodetes, samuti lihas, kui looma on söödetud maisi ja sojaga. Nende valkude ülesanne on kaitsta taimi taimesööjate, muu hulgas ka inimeste eest, ja nii need ründavadki meie organismi, mis võib olla ülekaalu ja raskete haiguste tegelik põhjus.

Dr Gundry on oma kliinikus edukalt ravinud kümneid tuhandeid patsiente, kes põdesid väga mitmesuguseid haigusi, nagu autoimmuunhaigused, diabeet, lekkiva soole sündroom, südamehaigused, vähk, neurodegeneratiivsed haigused jne. Selles vastakaid arvamusi kogunud populaarses raamatus jagab ta lugejatega oma pikaajaliste uuringute tulemusi ning esitab konkreetse toitumisprogrammi ja loetelud, milliseid taimi tasub süüa ja millega tuleb olla ettevaatlik.